Naj bo letošnji 1. november v znamenju luči, ne sveč


          Pozdravljeni. Vem - danes je dan, ko ljudje po vsej Sloveniji množično obiskujejo grobove svojih bližnjih in jim posvečajo pozornost. Ko gledam vse te ljudi, me kar malce stisne pri srcu, saj ob tem prazniku še vedno obstaja kruta resnica, da se nekateri spomnijo na svoje pokojne sorodnike samo na ta dan.


          Kar vidim lahko, da nekateri primerjajo svoje grobove z drugimi in kar malce tekmujejo, kdo bo ga lepše okrasil. Na koncu dneva pa žal na grobovih ostaja zelo veliko odvečnega cvetja in sveč. Sveče za grobove so v večini narejene iz plastike in če jih ne recikliramo pravilno, lahko zelo škodujejo okolju.


          Mislim, da ste zadnje čase vsaj malce spremljali poročila. Mediji že kar nekaj časa ponavljajo, da je na svetu zelo velik problem onesnaževanje, saj povzroča globalno segrevanje. Razmislite - okolje tako ali tako že onesnažujemo na veliko načinov, zakaj bi še ga bolj z uporabo nagrobnih sveč? Navsezadnje - imamo samo en planet, varujmo ga. 😀


          Čeprav se Vam mogoče zdi čudno, da Vam tukaj najstnica razlaga, kakšen vpliv ima onesnaževanje na naš neokrnjen planet, me že kar nekaj časa zanima vso to onesnaževanje okolja in kako ga lahko zmanjšamo. Udeležila sem se tudi Podnebnega štrajka.


          Da se ne bom preveč oddaljila od teme, o kateri poteka ta objava. Človek je toliko časa živ, dokler se nekdo spomni nanj, zato je moje mnenje, da se na pokojnika ali pokojnico ne bi smeli spominjati samo na 1. novembra, ampak čez vso leto.


          Zato - ohranimo misel na človeka v naših srcih, spominjajmo se dobrih stvari, ki smo jih preživeli z njo oz. z njim in ne posipavajmo grobov z odvečnimi nagrobnimi svečami. Raje grob okrasimo z okrasnimi kamni, ki jih lahko tudi sami poslikamo ali pa z lepim cvetjem rož 💐.


          Naj bo letošnji 1. november v znaku luči, ne sveč!

Lep preostanek tega prazničnega dneva vam želim.
Tamara Belec
         

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje