Film "Šepet metulja": Ganljiva oda različnosti

Film Šepet metulja: Ganljiva oda različnosti


          Pozdravljeni! Nedavno sem imela priložnost obiskati lokalni kino v Kranju in si ogledati slovenski film z naslovom "Šepet metulja". Ta film me je tako ganil in navdihnil, da sem se odločila napisati recenzijo. To počnem iz želje, da bi čim več ljudi spoznalo to izjemno delo, saj se dotika teme, o kateri je pomembno govoriti.Vabim vas, da se pridružite mojemu potovanju skozi čustveno nabito recenzijo, ki je nastala ob ogledu slovenskega filma Šepet metulja.

Pot skozi življenje in borba za priložnost

          Film Šepet metulja nas popelje v šolski svet treh najstnikov v četrtem letniku srednje šole. V ospredju so glavni liki zgodbe, najstnika Jan in Nik (Elyes Samba) ter najstnica Tara (Lara Kolar). Jan, odigran s strastjo in prepričljivostjo s strani Alija Ogrizka, se znajde kot nov obraz v drugi polovici zadnjega letnika srednje šole, kjer se sooča s številnimi izzivi. Kljub temu, da že nova šolska okolica predstavlja vir skrbi in povečanega stresa, Jan v sebi skriva še eno posebnost. V svojem življenju se namreč sooča z avtizmom. A njegova izjemna nadarjenost na področju matematike, računalništva in robotike, skupaj z dosežki na državnih tekmovanjih, mu daje poseben sijaj med sošolci. Skupaj s svojimi prijatelji se vključi v predmet programiranja mehatronskih sistemov, ki ga vodi brezobzirni profesor Frenk, odigran s strani priznanega slovenskega igralca Mitje Ritlopa. Frenka ne zanimajo prilagoditve, ki bi omogočile Janovo lažje sodelovanje pri pouku. Osredotoča se samo na praktično znanje, za katerega verjame, da bo koristilo njegovim učencem v prihodnosti.

          Kljub Janovemu prizadevanju in podpori svetovalne delavke Zarje, ki jo odigra Ana Praznik, se profesor Frenk, noče izkazati kot človek, ki bi dijaku pomagal, vendar mu še vedno povzroča težave. Pri pouku ga zaznava kot goljufa in ne verjame, da Jan dejansko programira sam. Ko Jan in njegovi sošolci sodelujejo na tekmovanju, ki poteka pod okriljem podjetja Airfree pod vodstvom direktorja, katerega vlogo odigra Brane Završan, zgodba postane še zanimivejša. Ime direktorja ostaja filmska skrivnost, vendar pa ta direktor nenehno išče sveže talente in skupaj s svojim sodelavcem Dejanom, ki ga upodablja Joži Doberšek, v svoje podjetje vedno znova pritegne nadarjene najstnike. Med njimi so tudi Jan, Nik in Tara. Tara je nečakinja profesorja Frenka. To pa je skrivnost, ki jo poznata le ravnateljica šole, ki jo igra Tina Gorenjak, in svetovalna delavka Zarja.

          V filmu spremljamo, kako se Jan, Tara in Nik pogumno spopadajo za priložnost sodelovanja v podjetju Airfree. Končni razplet tekmovanja prinese zmago Janu in Niku ter razočaranje Tari, zaradi česar Frenk ni zadovoljen. Razlog za to je prestižna štipendija, ki bi močno izboljšala Tarino življenje, ki nosi temačno skrivnost. Odkritje skrivnosti ob koncu filma gledalcem omogoča globlji vpogled v Frenkovo preteklost, o kateri nikoli ni spregovoril s komerkoli. Film spremlja tudi najstniško ljubezen med Nikom in Taro, premagovanje vsakodnevnih izzivov, lovljenje sanj ter sporočilo, da je vse mogoče, če v to verjamemo.

Poster za film Šepet metulja
Cineplexx. Šepet metulja. Pridobljeno 19. oktobra 2023 na tej povezavi


Prepričljiv svet in možnost, da gledalec zares začuti zgodbo

          Ob poglabljanju v ozadje filma pred začetkom pisanja te recenzije sem odkrila, da je za projektom Šepet metulja stalo ogromno nadarjenih posameznikov, tako pred kot za kamerami. Režijo tega izjemnega slovenskega filma je prevzel Alen Pavšar, ki ga mnogi prepoznamo kot enega izmed mojstrov ustvarjalcev pred leti najbolj gledanega slovenskega filma Vloga za Emo. Mladi igralci, ki so se preizkusili v filmu Šepet metulja, so po mojem mnenju svoje vloge izjemno prepričljivo odigrali, kar jim napoveduje svetlo prihodnost tako na gledaliških odrih, kot na slovenski televizijski sceni.

S svojim igranjem še posebej izstopa Ali Ogrizek, ki v filmu upodablja Jana in se tudi v resničnem življenju spopada z avtizmom. To dejstvo pripomore k še globljemu sočustvovanju z zgodbo, ki so jo ustvarjalci približali gledalcem. Film odpira pomembne življenjske teme, o katerih se moramo pogovarjati. Zato menim, da je primeren za širok spekter gledalcev, tako mladih kot starejših. Priznam, da ob ogledu tega filma tudi sama nisem ostala ravnodušna, saj me je ganil do solz.

Ocena in širši odmev filma v javnosti

         Od mene film Šepet metulja brez dvoma prejme same pohvale, kar pri meni ni ravno pogosta reakcija, še posebej ne pri slovenskih filmih. Film me je tako globoko ganil, da sem jokala v kinodvorani. Po koncu filma sem si vzela čas, da sem občutke, ki jih je sprožil, resnično dojela. 

         Menim, da bi moral ta film postati del filmskega repertoarja vsakega Slovenca, ne glede na starost. V ospredje namreč postavlja pomembno tematiko današnjega sveta - Vključenost vsakega posameznika v družbo, ne glede na morebitne oviranosti. Film nas opominja, da lahko vsak posameznik v družbo prinese nekaj edinstvenega in dragocenega. Lik Jana nam namreč jasno pokaže, da lahko tudi morebitna oviranost posameznika, temu posamezniku prinese supermoč, da lahko svetu pokaže, kaj v resnici zmore.

Občutki o filmu in zaključek

          Zdi se, da sem, kot oseba, ki se spopada s cerebralno paralizo, ta film gledala preveč skozi svojo perspektivo gibalnih omejitev in posebnih potreb, a v resnici ni tako. To recenzijo sem napisala zato, da bi izrazila svoje iskreno mnenje o filmu, ki si zasluži prepoznavnost. Metaforično gledano smo vsi kot gosenice, ki se, če jim je dana priložnost, razvijejo v čudovite metulje. Zato ne izključujmo, temveč vključujmo različnost!



Napovednik filma
Almedia produkcija. (30. junij 2023). Šepet Metulja (2023) - uradni napovednik [Video]. YouTube. Pridobljeno 19. oktobra 2023 na tej povezavi.




Tamara Belec


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje