Filmi, ki Vam dajo misliti- drugi del

          Pozdravljeni! Danes nadaljujem objavo na blogu, ki jo poznate, če ste prebrali mojo objavo prejšnjega tedna z naslovom "Filmi, ki Vam dajo misliti". Ker je filmov, ki so ganljivi in Vam ob ogledu dajo veliko razlogov za razmišljanje ter so tudi dobra iztočnica za pogovor, če si ga na primer ogledate v šoli kot del učnega programa, sem se odločila, da bom to objavo razdelila v več delov, saj tako vsaka izmed objav, ki bodo nosile takšen naslov, ne bo predolga.  Prejšnja objava je nosila v naslovu prvi del, to pomeni, da je današnja objava je drugi del izmed teh objav, in mislim, da bo sledilo še veliko več delov. Pa začnimo.
          3. Pasji namen (original A Dog's Purpose)
                                                                                   Napovednik: A Dog's Purpose - napovednik filma
          Ponoven film, ki je posnet po knjižni predlogi, ki jo je napisal britanski pisatelj W. Bruce Cameron. naj Vam malce predstavim vsebino filma. Glavna zgodba filma sloni na psu, ki se s pomočjo reinkarnacije (ponovno utelešenje umrlega človeka ali živali v drugem telesu), ko pogine ponovno skoti v telesu drugega psa in s tem želi odkriti, kaj je pravzaprav smisel pasjega življenja. V filmu in tudi v knjigi so reinkarnacije štiri. V prvi reinkarnaciji je mešanec po imenu Toby, v drugi reinkarnaciji je zlati prinašalec po imenu Bailey, v tretji reinkarnaciji je psica po imenu Ellie, v četrti, in tudi zadnji reinkarnaciji, ki jo opiše pisatelj v knjigi in pokažejo ustvarjalci v filmu, pa je črni labradorec ter nosi ime Buddy. V tej zadnji reinkarnaciji pes ponovno spozna svojega lastnika, ki ga je imel tako rad ter je bil takrat še mlad in igriv deček po imenu Ethan, zdaj pa se je ta deček že postaral, njegov pes, ki pa ga je spremljal skozi njegove mlade dni pa je v telesu drugega psa, je drugačen ter ga zato Ethan ne prepozna. Buddy ve, da je Ethan včasih bil zaljubljen v njegovo sosedo, ampak sta se čez nekaj časa žal ločila in izgubila vse svoje stike, zato se Buddy na vse pretege trudi, da bi nekdanja mlada zaljubljenca ponovno združil na stara leta. Ob koncu knjige in seveda tudi filma, se pes nauči nekaj novega o tem, kaj je sploh smisel pasjega življenja in ima občutek, da je ta smisel izpolnil.
          Naj Vam malce bolj predstavim vsako izmed reinkarnacij, ki so prikazane v knjigi in v filmu.  Zgodba prve reinkarnacije govori o štirih kužkih, ki se skotijo svoji mamici psički, katere ime ne vemo. Psička majhne mladičke uči, da se bojijo ljudi in jih skriva pod črnimi koreninami drevesa, ampak vsi štirje mladički so po nekaj časa ujeti in dani v velik prostor, ograjen z ograjo z veliko drugimi psi. Prijazna gospa z dolgimi belimi lasmi poimenuje heroja te reinkarnacije Toby, a ga žal malce po tem mora uspavati, saj se zaplete v velik prepir z drugimi psi in je zato zelo poškodovan.
          Tema druge reinkarnacije je zlati prinašalec po imenu Bailey. Posvoji ga mlad fant po imenu Ethan. V času poletja ta mlad fant obišče svoje stare starše, kjer se zaljubi v mlado sosedo, ki živi ne daleč stran od hiše njegovih starih staršev. Ampak vsaka zgodba ima človeka, ki je hudoben. V tej reinkarnaciji nastopa neprijazen fant po imenu Todd, ki povzroči požar in s tem tudi poškoduje Ethana. Ko Ethan odide na študij soseda, v katero se je zaljubil v času poletja, ki nosi ime Hannah, obljubi, da bo Ethanu pisala vsak dan. Vse se spremeni, ko se Ethan nekega dne vrne iz študija, ker ima poletne počitnice, saj ugotovi, da ima Hannah novega fanta in se zaradi tega dva zaljubljenca ločita in izgubita vse svoje stike. Med tem časom pes Bailey zboli in ga je treba uspavati.
          Junakinja tretje reinkarnacije je psica po imenu Ellie, ki postane iskalni in reševalni pes. Ko jo njen lastnik nekega dne po nesreči ustreli z policijsko pištolo pogine, misleč, da je naredila vse, kar lahko naredi pes v svojem življenju.
          Zadnja reinkarnacija predstavi črnega labradorca Buddy- ja, ki ponovno sreča svojega dragega lastnika Ethana, ki se je zdaj že postaral, in ponovno združi stara zaljuljenca Ethana in Hannah, ki v vseh teh letih nista poročila z nikomer. S tem ugotovi, da je izpolnil svoj pasji namen.

          4. Marley in jaz (original Marley & Me)
                                                                                        Napovednik: Marley in jaz - napovednik filma
         Že četrti film, ki je posnet po knjižni predlogi, ko jo je napisal angleški novinar po imenu John Crogan. Po pravici povedano - ne vem, zakaj so najbolj žalostni filmi posneti po knjižni predlogi. No, da ne bom tratila Vašega časa z branjem tega dela objave, naj Vam predstavim vsebino filma in tudi knjige, po kateri je film posnet. John ima spomine psa iz njegovega otroštva, mešanca po imenu Shaun. Ker mu je ta že pred leti poginil, se John in njegova novopečena žena odločita, da bosta posvojila novega psa, saj že zelo dolgo razmišljata, da bi imela otroka, ampak za zdaj bi po njunem mnenju bil pes dovolj za vajo, ko bosta v prihodnosti res imela otroka. Par obišče lokalnega rejca, specializiranega za pse pasme labradorski prinašalec, kjer Johnova žena Jenny izbere neotesanega psička. Temu psičku je ime Marley, po Bobu Marley - u, ki je za Johna in Jenny zelo pomemben glasbenik, saj ju je njegova glasba pripeljala na Severno Florido. Malce po posvojitvi Marley dokaže, da nikakor ni podoben staremu psu po imenu Shaun, saj je po značaju slinast in trmast - vse skozi življenje kožuščka rumene barve. Zaradi svojega značaja je Marley hitro izgnan iz šole za pse in tudi skoraj iz hiše, ampak na koncu le ostane, ker je zelo dober učitelj o ljubezni in predanosti. Okronajo ga celo za svetovnega najboljšega najslabšega psa.
          Družina ga ima zelo rada, saj se zaradi njega več družijo, sprehajajo, igrajo in se učijo svojih vrednot v življenju. Ampak ta pes ima eno pomanjkljivost - zelo se boji grmenja in nevihte. Ko zasliši kakršen začetek nevihte, lahko garažo spremeni v pravo bojno polje, saj želi uiti zvoku, ki nevihto obkroža. Zelo rad tudi je in žveči prezrele mange, predrage zlate verižice, čevlje, blazine in pesek za mačke. Kaj pa se zgodi ob koncu filma ali knjige pa boste morali izvedeti sami, če si ogledate film ali pa vzamete knjigo v roke (mislim, da je v angleščini, ne vem točno, če je v slovenščini, saj sem prebrala le angleško verzijo knjige.)
          Prišli ste do konca te objave. Hvala, če ste prebrali do konca. Filme, ki jih opišem v objavah, ki nosijo naslov "Filmi, ki Vam dajo misliti" izbiram sama, zato upam, da so Vam všeč. Do zdaj so bili vsi filmi, ki so opisani posneti po knjižni predlogi, ki sem jih osebno že prebrala in Vam zagotavljam, da Vam kdaj ne bo žal če boste katero izmed knjig vzeli v roke. Pa da zaključim to objavo z pozitivno mislijo:
"Upanje vidi tisto, kar je nevidno, čuti, kar se ne da otipati, in doseže nemogoče"
                                             (Neznan avtor)


Se pišemo spet čez en teden.
Lepo Vas pozdravljam,
Tamara Belec. :-)


       

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje