Poezija - "prijateljica", h kateri se zatečem, ko potrebujem navdih - prvi del

          Pozdravljeni. To objavo pišem v upanju, da se še bo kdo, ki bere ta blog navdušil za poezijo in jo bo rad prebiral v svojem prostem času ter ob njej razmišljal, tako kot jaz, ko potrebujem navdih za nekaj, kar moram narediti v tistem dnevu. Slovenskih pesnikov in pesnic je veliko, saj se za vsakega najde kakšna pesem, ki mu je všeč. Zelo rada prebiram pesmi, ki jih je napisal Tone Pavček, France Prešeren, Simon Gregorčič in podobni. za navdih kar se pa tiče slovenskih pesnic pa se najraje obrnem na Svetlano Makarovič ( ki sicer piše tudi zgodbe ), Bino Štampe Žmavc, Vido Mokrin in Lucijo Stupica in tudi na mnoge druge.

          Ker so mi pesmi od navedenih pesnikov in pesnic zelo všeč, sem se odločila, da bom tukaj delila nekaj teh pesmi. Pa začnimo :-) In, ker imam občutek, da bo ta objava precej dolga, sem se odločila, da jo bom napisala v večih delih.

                 
Svetlana Makarovič - Praprotni cvet

So mnogi ljudje ga iskali,
a našel ga ni še nihče,
nihče več v ta cvet ne verjame - 
mogoče pa vendarle je.

Mogoče vzcveti v tvojem srcu,
morda že od nekdaj je tam?
Glej kresna noč se približuje,
a najti ga moraš ti sam.



          Svetlana Makarovič je zelo znana pisateljica, ki piše tako za mladino kot tudi za "starino". :-) Med njena najbolj znana dela za otroke ali mladino spadajo na primer Pekarna Mišmaš (1974) in Sapramiška (1976). Med najbolj znana dela za odrasle pa spadajo Prekleti kadilci (2001), S krempljem podčrtano (2005) in Saga o Hallgerd (2010).






Tone Pavček - Nekaj je v zraku

Nekaj je v zraku.
Nekaj lepega. Nežnega.
Mimobežnega.
Nekaj je v zraku.

Čuti se. Sluti.
Kot dih in drget.
Kot šum in šepet
V slednji minuti.

Nekaj je v zraku,
Kot vonj cvetlic,
kot lučke kresnic
svetlečih po mraku.

Nekaj je v zraku,
kar odseva v očeh,
kar odmeva v ljudeh
na vsakem koraku.

Je to za pesem
skrivnostni navdih?
Ali ljubezen?
Njen dih in vzdih?


          Žal že šest let pokojen priznan slovenski pesnik Tone Pavček je zelo rad pisal pesmi, ki so se Vas dotaknile do srca. Med njegova najbolj znana dela za otroke in mladostnike sodijo zgoraj napisana pesem Nekaj je v zraku, Čenčarija (1975), Maček na dopustu (1957), Juri Muri v Afriki (1993) in Prave (in neprave) pesmi (1986). Med najbolj znana dela za odrasle pa sodijo Pesmi štirih (1953), Pesmi (1978) in Angeli (2011).


,





          V tej objavi sem vključila dve pesmi, ki jih še zdaj zelo rada prebiram. Ko sem bila mlajša, sem zelo rada brala Svetlano Makarovič. Najbolj se spominjam pravljice Sovica Oka, ki jo je Svetlana Makarovič napisala leta 2002. Ker je pesmi, ki so mi jih všeč zelo veliko, bom naslednji teden nadaljevala z drugim delom te objave.

Upam, da ste uživali ob branju.
Lepo Vas pozdravlja ustvarjalka tega bloga Misli iz dnevne sobe, Tamara Belec :-)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje