Konec je sproščenih počitnic... začenja se novo šolsko leto

          Pozdravljeni! Na dan, ko pišem to objavo, je le še en dan do konca teh dolgih, delovnih a vseeno sproščujočih počitnic. Res je - letos sem med temi počitnicami imela zelo veliko dela, saj sem v preteklem šolskem letu opravljala dva letnika hkrati, a bilo je vredno. V letošnjem šolskem letu tako vstopam v šo!o CIRIUS Kamnik kot bodoča elektrotehnica, saj sem sem se odločila, da šolanje nadaljujem v programu elektrotehnik.

          Pa da ne bo  govori!a samo o sebi. Tisti, ki me poznate osebno, veste, da zelo rada pomagam ljudem okoli sebe tako, da jim dajem nasvete in jih poslušam. Ker tudi jaz letos vstopam v nov izobraževalni program, sem se odločila, da bom napisala kratek seznam stvari, ki bi ga moral po mojem mnenju prebrati vsak šolar, dijak ali pa študent, ki se podaja v novo šolsko leto. Pa začnimo.

Kaj mora vedeti vsak šolar, dijak ali pa študent za novo šolsko leto?

  • Ne oziraj se na mnenja ljudi okoli tebe. Vem, da je včasih težko, a vedi, da je na koncu vredno.
  • Če se ti kdaj zgodi, da dobiš v svojo redovalnico z ocenami kakšen »hakelj« vedi, da ni konec sveta. Pravzaprav brez njega nisi pravi šolar, dijak ali pa študent. Z veliko dobre volje in truda se da popraviti še kako slabo oceno :-)
  • Pri pouku pozorno poslušaj učitelja / učiteljico oz. profesorja / profesorico, saj se boš tako več naučil/a in boš tako porabil manj časa za učenje doma, ker boš vsako snov, ki se jo učiš v šoli oz. na faksu lažje razumel/a.
  • Ne boj se spraševati vprašanj med poukom, če slučajno ne razumeš kakšnega dela snovi, ki se ga učite. Navsezadnje je tukaj učitelj, da ti pomaga pri razumevanju snovi.
  • V prostem času se vključi v čim več dejavnosti ali pa krožkov, ker boš tako pridobil/a dragocene izkušnje, več samozavesti in prijateljstev, ki bodo po vsej verjetnosti trajala vso tvoje življenje. Če povem iz svoje izkušnje - že tri leta zapored na naši šoli treniram ples z vozičkom in morem reči, da je bila to najboljša odločitev, ki sem jo naredila, saj sem s tem spoznala veliko čudovitih novih ljudi, ustvarila veliko prijateljev in spominov, ogledala veliko Slovenije ter tudi Hrvaške in pridobila na svoji kondiciji in samozavesti.
  • Nikoli ne obupaj. V šoli ali pa na faksu je včasih težko, priznam, vendar nič ni tako slabo, da bi lahko obupal/a tako zlahka. V sebi si močnejši/a kot misliš. :-)
Prevod te slike: "Nehaj dvomiti vase, trudi se in naredi, da se bo uresničilo" Vsem šolarjem, dijakom, študentom in tudi profesorjem ter učiteljem želim, da je to njihov moto to šolsko leto. Moj zsgotovo bo. :-)

Želim Vam lep dan še naprej.
Tamara Belec

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje