Zakaj je branje pomembno?

          Hojla! V današnjem svetu se velikokrat poraja vprašanje, koliko sploh še beremo. S tem ne mislim samo najstnikov in najstnic, ampak tudi starejšo generacijo ljudi. Strinjam se z dejstvom, da se je naš življenski ritem v zadnjih letih zelo spremenil, saj se vsem ljudem zadnje čase nekam mudi, ampak dovolite mi, prosim, da vam v tej kratki objavi razložim, zakaj je branje pomembno.

Zakaj je branje pomembno?

Že kot majhne otroke so nas v veliko družinah starši vzgajali, da beremo. Pa naj bodo to knjige, časopisi, članki ali kaj podobnega. Kar nas je seveda zanimalo. Vsaj pri moji družini je bilo tako. Brala sem, še preden sem odšla v prvi razred osnovne šole in tako sem bila šolarka, ki je vedno "imela nos med knjigami", saj sem vedno brala v nekem kotu svoje sobe. Ker sem letos dopolnila devetnajst let in že berem kar nekaj let, pa je tu nekaj stvari o tem, zakaj je branje pomembno.


  1. Branje nam širi obzorja in splošno razgledanost.
Se spomnite, ko ste v šoli morali kdaj narediti kako seminarsko nalogo ali referat o določeni temi, ki jo mogoče niste poznali zelo dobro? No, takrat ste uporabili različne knjige, članke, revije, da ste se malce poučili o temi, preden ste začeli izdelovati seminarsko nalogo ali referat. Zato sem pa tudi mnenja, da nam branje širi obzorja in splošno razgledanost.

  1. Branje bogati besedni zaklad.
Verjeli ali ne, sem se veliko besed, ki jih poznam, naučila iz knjig, člankov in revij, ki sem jih prebrala. Pa naj bodo to vsakodnevne besede, ki jih uporabljamo med pogovorom z našimi prijatelji, družino, znanci ali pa tudi kakšne strokovne besede, ki jih uporabljajo ljudje, ki prihajajo iz določene stroke. Branje nam zato lahko zelo pomaga pri vsakodnevnem življenju, da se prikažemo v najboljši luči in kdaj uporabljamo tudi kakšno "posebno" besedo, ki jo ne uporabljamo zmeraj.

  1. Lahko nam zmanjša vsakodnevni stres.
Nedavna raziskava je pokazala, da nam branje zmanjša vsakodnevni stres, saj se ob branju raven stresnih hormonov zmanjša za 68%. Mnenja sem, da se lahko vsaj za nekaj minut "potopimo" v svet knjižnega junaka ali junakinje ter pozabimo na resnični svet, ki nas obkroža. Svet, ki nam na trenutke lahko povzroča veliko skrbi in stresa. 

  1. Povzroča boljšo koncentracijo in osredotočenost.
Smisel branja knjige, članka ali česarkoli že je, da si vsebino le - tega lahko zapomnimo vsaj za nekaj časa. Da pa to lahko dosežemo, moramo biti pri branju osredotočeni in imeti koncentracijo, saj če tega nimamo, se lahko karseda hitro izgubimo in ne vemo več, kaj smo v resnici prebrali.

  1. Z branjem lahko imamo tudi boljši spomin.
V osnovni in srednji šoli smo morali kdaj pa kdaj prebrati kakšno knjigo za domače branje in potem o njej narediti poročilo o prebrani knjigi.  Tako smo tudi krepili svoj spomin, ko smo morali priklicati osebe, ki so nastopale v prebrani knjigi in dogodke, ki so se dogajali v njej.

Tako. Tu je samo nekaj dejstev o tem, zakaj je branje pomembno. Obstaja rek, ki pravi, da se pot do znanja začne z obračanjem strani. Predlagam, da v roke vzamete kakšno knjigo in jo preberete.


Imejte lep dan še naprej.




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje