5 najpomembnejših moških v zgodovini

         Pozdravljeni! Tako kot smo 8. marca praznovali Svetovni dan žena, danes obeležujemo Dan mučenikov, ki ga imajo moški kot protiutež našemu dnevu žena. Ob tej priložnosti sem se odločila, da bom napisala objavo, ki bo vsebovala 10 njpomembnejših moških v zgodovini. Pa začnimo


  1. Johannes Gutenberg
          Njegovo pravo ime je bilo Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg. Zgodovinarji domnevajo, da se je rodil leta 1400 v mestu Mainz v Nemčiji in umrl 3. februarja leta 1468. Bil je nemški kovač, zlatar, tiskar, založnik in izumitelj. V zgodovini ga uvrščamo kot pomembno osebo, ker je izumil tiskalni stroj s premičnimi črkami in tako uvedel tiskanje v Evropo. 

Johannes Gutenberg

  1. Martin Luther
          Njegovo pravo ime je bilo Martin Luder. Rodil se je 10. novembra leta 1483 v mestu Lutherstadt Eisleben v Nemčiji in umrl 18. februarja leta 1546 v starosti 62-ih let. Imel je zelo veliko poklicev, saj je bil jezikoslovec, prevajalec, teolog, besedilopisec, profesor, redovnik, odvetnik, duhovnik in filozof. V zgodovini je pomemben zato, ker je začetnik reformacije. 

Martin Luther

  1. Nikola Tesla
          Nikola Tesla je bil srbsko-ameriški elektroinženir, izumitelj, fizik, strojnik, kemik in matematik. Rodil se je 10. julija leta 1856 v mestu Smiljan pri Gospiću v Avstrijskem cesarstvu, ki je današnja Hrvaška in umrl 7. januarja leta 1943 v mestu New York v Združenih državah Amerike. 

          V zgodovini je pomemben najbolj po svojih izumih. Patentiral jih je namreč več kot 700. Njegov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je izumil leta 1882 in ga kasneje tudi izdelal. Deluje na njegovem načelu  izmeničnega električnega toka.

Nikola Tesla

  1. Mahatma Gandhi
          Njegovo pravo ime je bilo Mohandás Karamčand Gándhi. Bil je indijski politik, odvetnik in aktivist, ki se je rodil 2. oktobra leta 1869 v mestu Porbandar v Britanski Indiji in umrl 30. januarja leta 1948 v mestu New Delhi v Indiji. Star je bil 78 let.

         V zgodovini je pomemben zato, ker je eden izmed tvorcev sodobne Indije in zagovornik nenasilnega protesta kot sredstva revolucije. Boril se je za pravice Indijcev in za indijsko neodvisnost.

Mahatma Gandhi
  1. Leonardo da Vinci
          Bil je italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar. Rodil se je 15. aprila leta 1452 v mestu Toskana v Italiji in umrl 2. maja leta 1519 v mestu Cloux v Franciji, v starosti 67 let. Ker je bil vsestransko nadarjen, ga velikokrat opisujejo kot genija. Čeprav tega na žalost ni bil deležen v času svojega življenja.

          Najbolj je poznan po svojem delu Mona Lisa, ki jo je naslikal leta 1503. Njegovo delo Zadnja večerja, ki ga je naslikal leta med letoma 1495 in 1498 je njegovo najbolj znamenito slikarsko delo z religiozno vsebno. Njegovo risbo Vitruvijev človek, ki je nastala okoli leta 1490 lahko najdemo na evro kovancu, šolskih knjigah in tudi majicah.

Avtoportret Leonarda da Vincija iz okoli leta 1513

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tako. Kot vidite, lahko sklepamo, da je v zgodovini bilo zelo veliko moških, ki so pravzaprav pisali zgodovino. Čeprav se ženskam po večini zdi (govorim na splošno), da ne potrebujejo ob sebi moškega, pa to velikokrat n čisto res. Želim vam čudovit preostanek dneva, naši mučeniki!

Tamara Belec





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje