Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje


Portret Vanesse Bera



Dragi bralci in bralke tega bloga!


Danes bi rada z vami delila zgodbo o Vanessi Bera, izjemni mladi ženski, ki se je rodila pred tridesetimi leti v Ljubljanski porodnišnici. Takoj po njenem rojstvu je bilo odkrito, da ima Vanessa neobičajne zdravstvene težave - rojena je bila brez ključnic in prsnice, poleg tega pa še s desnostransko parezo, kar pomeni omrtvelost. S tem se je za njeno družino začelo dolgo in težko potovanje, polno izzivov in težkih preizkušenj. Kljub temu, da se je Vanessa soočala s svojimi težavami, je ostala nadarjeno, pozitivno in močno dekle. Končala je Bežigrajsko gimnazijo, sedaj študira nutricionistiko. Vedno si je le želela, da bi njeno življenje lahko potekalo brez neprestanih bolečin in težav. V upanju, da se tako izogne infekcijam, Vanessa vsakodnevno nosi masko, ampak kljub temu je na žalost skoraj vsak dan bolna.

Vanessa in njena mama Isabelle



Ko je bila še deklica, so ji zaradi nerazvitih ključnic in prsnic rebra dobesedno "plavala" v prsnem košu. Pri desetih letih je prestala operacijo, ki naj bi ji olajšala vsakodnevne bolečine. Kljub prizadevanjem zdravnikov operacija ni bila uspešna, posledično se njeno stanje vsak dan slabša. Nedavno poročanje oddaje Tednik z dne 5. 2. 2024 je razkrilo, da so se njena rebra začela obračati v prsni koš in pritiskati na njeno srce, pljuča in hrbtenico, kar ji povzroča še večje težave. Družina Bera je v upanju, da bi izboljšali njeno stanje, morala prevzeti finančne obremenitve, ki so jih potisnile na rob. Prodati so morali svoje premoženje in vzeti kredit, da bi zgradili posebej prilagojeno hišo, ki bi Vanessi lahko nudila varno in čisto okolje. Toda lanske avgustovske poplave so prinesle novo katastrofo, saj so uničile njihov dom. Popravilo te hiše je postalo izjemno draga naloga, saj je bila hiša zgrajena na poseben način, ki zahteva posebne materiale in konstrukcijo.


Skoraj čez noč se je družina znašla pred hudo finančno stisko, saj so se morali preseliti v najemniško stanovanje in morajo sedaj praktično plačevati dve stanovanji. Hišo, kjer so živeli pred poplavami, in ki je Vanessi omogočala najbolj optimalno bivanje za njen oslabljen imunski sistem ter stanovanje, kjer živijo danes, po poplavah. Od države in zavarovalnice so prejeli le delno nadomestilo za popravilo hiše. Zdaj so prisiljeni prositi za pomoč, saj se zavedajo, da sami ne zmorejo več obvladovati situacije.

Notranjost uničene hiše med poplavami. Tukaj se je senacija že malce začela.



Obračam se na vas, dragi bralci in bralke ter vas prosim za vašo podporo in solidarnost. Družino poznam osebno, saj sem z Vanessino mamo na neki točki svojega življenja sodelovala. In res niso družina, ki bi prosila za pomoč, če to zares ne bi bilo potrebno. Vsak prispevek šteje in lahko naredi veliko razliko v Vanessinem življenju in v življenju njene družine. 

Če želite pomagati, lahko to storite na dva načina:
  • prek TRR računa Društva za kulturo inkluzije, kateri  spada pod invalidske in humanitarne organizacije. Račun društva je odprt pri NLB banki, številka je SI56 0201 0025 8652 697. Namen donacije je "NENI" ter prek
  • ključne besede NENI5 (donirate 5€) ali NENI10 (donirate 10€) na številko 1919
Pomagajmo Vanessi in njeni družini do boljšega življenja! Vsaka podpora šteje!



Viri slik:

  • Šuljić, T. (3. februar 2024). Portret Vanesse Bera [Fotografija]. Pridobljeno 23. marca 2024 na Slovenske novice.
  • Vojnović Zorman, A. (5. februar 2024). Vanessa in njena mama Isabelle [Fotografija]. Pridobljeno 23. marca 2024 na RTVSlo.
  • Vojnović Zorman, A. (5. februar 2024). Notranjost uničene hiše med poplavami. Tukaj se je senacija že malce začela. [Fotografija]. Pridobljeno 23. marca 2024 na RTVSlo.

Več o situaciji, si lahko preberete oziroma ogledate na:

Hvala!





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče