Prijateljstvo

         ''Prijateljstvo je drevo, ki ponuja zavetje''
                        (Samuel Taylor Coleridge)


          To objavo sem začela pisati z citatom, ki ga je izrekel ali napisal Samuel Taylor Coleridge, ker sem se odločila, da bom pisala o prijateljstvu. Pa da Vam bo bolj jasno, kdo je Samuel Taylor Coleridge, naj Vam ga malce predstavim, preden začnem prav pisati o prijateljstvu. Samuel Taylor Coleridge je bil angleški pesnik, literarni kritik, filozof in teolog, ki se je rodil 21. oktobra leta 1772 in umrl 25. julija leta 1834, v starosti 62 let. Njegova najbolj znana dela so Kubla Khan, Prepir samomora in Mraz ob opolnoči.
          Zdaj ko sem Vam bolj predstavila Samuela Taylorja Coleridgeja (oprostite, če to ime ni pravilno sklanjano.), pa naj začnem s pravo temo, ki sem jo hotela napisati - Prijateljstvo. Velikokrat se vprašam - kaj mi sploh pomeni prijateljstvo? No, besedo prijateljstvo si predstavljam, kot veza med določenimi ljudmi, ki jim lahko zaupaš karkoli in nikoli ne bodo izdali tvojih skrivnosti. Čeprav nekateri velikokrat rečemo, da so tvoji starši lahko tvoji najboljši prijatelji, ker jim lahko vse zaupaš, to velikokrat ni tako, saj tvoj starš ne more biti pravzaprav tvoj najboljši prijatelj, saj v tvojem življenju opravlja pomembnejšo vlogo, kot tvoji prijatelji, saj te je vodil že od vsega začetka in te zelo dobro pozna.
          V svoje življenje sem že spustila veliko ljudi, saj sem mislila, da so lahko moji prijatelji, ampak sem hitro zatem spoznala, da to niso ljudje, s katerimi bi bila rada obkrožena in sem pustila, da so odšli iz mojega življenja. In vesela sem, da sem to storila, saj sem sedaj obkrožena z ljudmi, katerim lahko resnično zaupam in me podpirajo. Ampak da smo na jasnem - vsak človek, s katerim si obkrožen v svojem življenju ne more biti tvoj prijatelj. No, lahko je oseba, ki ji zaupaš, ampak pravzaprav pravi prijatelj mora imeti te lastnosti: (oprostite, ampak zdaj bom naredila manjši seznam, haha)

1. Ob njem/njej si lahko kdor si, z vsemi svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi.
2. Te ne obsoja.
3. Včasih reče, da si čuden/a, ampak tebe to ne moti, saj je tudi on/a včasih malo čuden/a.
4. Te nasmeje, ko imaš slab dan ali pa si na splošno slabe volje in ti nasmeješ njega/njo.
5. Je vesele narave. (to ni obvezno, ampak, ker sem jaz vesele narave, sem tudi to vključila.)
P.S. Čeprav nekateri mislijo, da punca ne more biti z fantom samo prijateljica, Vam povem, da je lahko.

         Nekaterim ljudem (vključno meni) je prijateljstvo pomembno, saj s tem lahko spremeniš slabe dni v dobre in se počutiš, da nekam pripadaš, saj si obkrožen z ljudmi, ki imajo podobne lastnosti kot ti ali pa ravno obratno ter te dopolnjujejo, da si lahko boljša oseba. To je na primer tako kot v razmerju, samo na drugačen način. Sodeč po slovarju slovenskega knjižnega jezika je prijatelj oseba, ki je s kom v iskrenem, zaupnem odnosu, temelječem na sorodnosti mišlenja, čustvovanja. Vem, da sem s tem spustila na raven, na kateri boste rekli: ''Tamara, zakaj nas zanima, kaj pravzaprav pomeni beseda prijatelj po slovarju slovenskega knjižnega jezika? S tem se vendar ukvarjajo slavisti!'' Ampak, če že govorimo o prijateljstvu pa naj vključim tudi malo strokovnega znanja, saj to nič ne škodi, haha :-) Pa da ne bo pomote - naš materni jezik me zanima, ampak se ne bi nikoli spustila na takšno raven, da bi ga študirala ali pa ga preučevala, saj me bolj zanima računalništvo. Če pogledam tako, je ta blog neke vrste preučevanje našega maternega jezika - slovenščine, ampak na takšen način, da se z njim zabavam in uživam v tem ter s tem izrazim tudi svoje mnenje na določeno temo, ki si jo sama izberem.
          Ko minevajo leta in smo vedno bolj starejši, spoznavamo, da tudi, če imamo ob sebi manjšo število ljudi, ki so naši prijatelji, je to boljše, kot pa da imamo ob sebi veliko število ljudi, in se z njimi skoraj nič ali popolnoma nič ne razumemo. V mojih šestnajstih letih sem se veliko naučila o tem, kdo je oseba, kateri lahko zaupam in katera oseba to ni. V času moje osnovne šole sem velikokrat imela občutek, da me ljudje odrivajo od sebe, ker sem drugačna, ampak v resnici so me imeli radi, samo na drugačen način. Da sem to spoznala, sem potrebovala celih 9 let! Hvaležna sem za vse osebe, ki me sedaj obkrožajo in upam, da bomo ostali v dobrih odnosih. Hvala Vam! :-)
          Vem, da je ta objava nekoliko dolga in sem velikokrat v njej odšla na drugačno pot od dejanske teme, ampak sem hotela v njo vključiti vse, kar sem mislila, da je povezano s tem, ko pomislim na besedo prijateljstvo. Ko končujem to objavo, se bi Vam rada zahvalila iz vsega srca, da berete moj blog in me podpirate. Obljubim Vam, da bom pisanje bloga nadaljevala in se potrudila napisati novo objavo vsak teden, če pa mi ne bo uspelo, pa se Vam opravičujem.
          Rada Vas imam in se pišemo ob spet novi objavi. Medtem pa ne pozabite: Človek je kot mavrica, ki se razprostira skozi sinje nebo. Lahko ima dobre ali slabe dneve, ampak važno je, da nikoli ne ubupa in da si zapomni, da po vsakem dežju posije sonce, čeprav se mu včasih zdi, da to ni mogoče. Želim Vam prečudovit dan!



       


       
       

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje