Filmi, ki ti dajo misliti - prvi del

          Pozdravljeni! Spet se Vam javljam z novo objavo. Ker so objave, ki jih tukaj objavljam dokaj podobne tistim, ki jih objavljajo drugi, sem se danes odločila, da bom objavila nekaj drugačnega - seznam filmov, ki bi si jih po mojem mnenju moral ogledati vsak, saj ti ob ogledu dajo misliti in so lahko tudi dobra iztočnica za pogovor, ki se navezuje na določeno temo. Pa začnimo. :-)

          1. Krive so zvezde (original The Fault In Our Stars)                                                                                         Napovednik: https://m.youtube.com/watch?v=9ItBvH5J6ss
       
          Film je posnet po ganljivi knjižni uspešnici, ki jo je napisal angleški pisatelj John Green. Pa naj Vam malo predstavim o čem sploh govori film. Glavna oseba v filmu je šestnajstletna Hazel Grace Lancester, ki trpi za rakom na ščitnici. Hazel obiskuje tedensko podporno skupino pod prisilo svoje mame. V enem izmed srečanj, Hazel spozna Augustusa Watersa, ki jo povabi na ogled filma. Hazel vabilo sprejme. Ugotovi, da je imel Augustus osteosarkom, zaradi katere je izgubil nogo, a od takrat nima več raka. 
          Odločila sta se, da bo vsak izmed njiju prebral knjigo, ki je drugemu najljubša. Augustus je dal Hazel knjigo z naslovom Cena zore, Hazel pa mu je predlagala Vladarja vseh bolezni. Slednji je roman, pisatelja Petra Van Houtena, ki govori o dekletu Ani, ki ima raka. Knjiga jo je prevzela zato, ker je edina, ki govori o raku in doživljajih na način, ki jih je izkusila sama. Ko Augustus prebere knjigo, je tako kot Hazel neprijetno presenečen z zaključkom romana, saj se konča sredi stavka. Hazel pojasni Augustusu, da je pisatelju že večkrat poslala pismo z vprašanji v zvezi s tem, a ni nikoli dobila odgovora. Teden kasneje Augustus razkrije, da je kontaktiral Van Houtnovo asistentko Lidewij Vliegenthart in z njeno pomočjo se je pričel dopisovati s pisateljem. Augustus Hazel izda elektronski naslov pisatelja in Hazel mu nemudoma prične pisati pismo.


Medtem Augustusov in Hazelin dober prijatelj iz podporne skupine Issac prestaja operacijo, v kateri mu odstranijo še drugo oko, zato da bi dokončno premagal raka.
Van Houten končno odgovori Hazel na njeno pismo. Napiše, da na vprašanja odgovarja le osebno. Povabi jo, da se oglasi, če bo kdaj v Amsterdamu. Kmalu za tem Augustus povabi Hazel na piknik. Preseneti jo, ko ji pove, da bo izkoristil željo, ki jo bolnim otrokom izpolnjuje dobrodelna fundacija, da bosta odšla v Amsterdam. Na začetku so Hazelini starši in zdravniki skeptični do njunega potovanja, a se na koncu odločijo, da imata pravico do svojega življenja.
V Amsterdamu doživita globoko razočaranje. Namesto čudovite osebe spoznata pijanega in neprijetnega romanopisca, ki ni pripravljen odgovarjati na njuna vprašanja. V jezi zapustita njegovo hišo. Sprejmeta povabilo asistentke Lidewij, ki je zgrožena nad obnašanjem svojega delodajalca, da obiščeta muzej Ane Frank. Naslednji dan Augustus prizna Hazel, da se je njegova bolezen vrnila in da se je stanje močno poslabšalo. Ko se vrneta v Indinapolis, Augustus začne z zdravljenjem. Postane prestrašen in ranjiv. Hazel spozna, da ga močno ljubi. Augustus kmalu umre. Na Augustusovo prošnjo, da Van Houten Hazel odgovori na njena vprašanja, se pisatelj udeleži pogreba. A Hazel odgovori ne zanimajo več.
Čez nekaj dni Isaac Hazel razkrije, da je Augustus zanjo nekaj pisal. Namigne, da bi lahko to bilo nadaljevanje romana Vladar vseh bolezni, ki ga pisatelj ni končal. Med iskanjem zapisanega Hazel sreča Van Houtna. Pove ji, da je bila Ana njegova hčerka, ki je umrla za rakom.
Čez nekaj časa Hazel ugotovi, da je Augustus zaključek knjige poslal Van Houtnu. A ob tem ne ve, da mu ga je poslal z namenom, da Van Houten dejansko napiše nagrobni govor. Hazel kontaktira Lidewij, ki prisili pisatelja, da prejeto pošto posreduje Hazel. Film se konča, ko Hazel prebere Augustusovo pošto.

2. Poslednja pesem (original The Last Song)

                              Napovednik: https://m.youtube.com/watch?v=7Bmuzr8K5ak

Nepozabna zgodba o ljubezni, ki nam pokaže, da ljubezen lahko stre naša srca na več načinov... in jih tudi ozdravi. Film je nastal po knjižni uspešnici, ki jo je napisal Nicholas Sparks. Pa naj Vam malo predstavim vsebino filma. Življenje sedemnajstletne Ronnie Miller se postavi na glavo, ko se starši ločijo in se oče iz New Yorka odseli v Wrightsville Beach v Severni Karolini. Po treh letih je šur vedno jezna na oba, posebno na očeta,s katerim vse odtlej še ni spregovorila besede. 
To poletje se mati odloči, da bi bilo za vse najboljše, če bi Ronnie in njen desetletni bratec Jonah počitnice preživela pri očetu. Ta zdaj živi v mirnem obmorskem mestecu, kjer se ukvarja z izdelovanjem cerkvenega vitraža, zato je Ronnie prepričana, da bo tokrat njeno poletje temu ustrezno katastrofalno.
A vse se spremeni, ko spozna Willa, svojo prvo veliko ljubezen. Skupaj preživljata lepe trenutke in Ronnie je po dolgem času spet srečna najstnica, ki znova najde skupni jezik s svojim očetom in bratom. A srečo zasenči nepričakovano spoznanje...

Kako se film konča, pa boste morali ugotoviti, če pogledate film. Vem, da sta v tej objavi opisana samo dva filma, ampak imam občutek, da bi bila ta objava še bolj dolga kot je, če bi nadaljevala, zato sem se odločila, da bom to objavo razdelila v več delov. :-) Upam, da ste uživali ob branju ter Vam želim čudovit preostanek vikenda. :-)

Lepo Vas pozdravljam in se spet beremo ob novi objavi :-)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje