Kmalu bo začetek novega šolskega leta....

          Pozdravljeni! Če bo današnja objava malce kratka, se opravičujem. Govorila bo o tem, kaj je potrebno vedeti v prihajajočem šolskem letu 2017/18, če boste letos prvič vstopili v srednjo šolo. V lanskem šolskem letu sem uspešno zaključila prvi letnik srednje šole, zato Vam lahko malce pomagam z nasveti, kako se spopasti z novimi izzivi, ki jih prinaša srednja šola. Ker pa vem, da moj blog bere veliko osnovnošolcev in srednješolcev, pa naj kar začnem.
"Ne učimo se za šolo, ampak za življenje"
               (Seneka)


  1. Pred začetkom leta ne skrbite, saj bo vse v redu. Vse ljudi je na začetku strah, saj vstopajo v novo okolje in ne poznajo (skoraj) nobene osebe. To se zgodi tudi odrasli osebi, ko prvič vstopi v novo službo. Verjemite, tudi mene je bilo strah, ko sem v lanskem šolskem letu prvič vstopila v šolo, ampak čez čas se navadiš. :-)
  2.  Ne skrbite, če prva ocena v novi šoli ne bo takšna, kot ste si jo želeli. Na koncu se vse popravi, zato samo dajte vse od sebe.
  3. Normalno je, če se novinci v novi šoli, ki je velika večkrat izgubijo. Če se to zgodi Vam, ne skrbite, saj Vam bodo zaposleni ali starejši dijaki pomagali poiskati prostor ali učilnico, ki jo iščete. Tudi meni se je to zgodilo.
  4. Če imate v razredu ali v šoli svojega najboljšega prijatelja ali prijateljico, se ne držite zmeraj zraven njega ali nje, saj boste tako lažje spoznali nove osebe, s katerimi se lahko navežete. Vem, da je na začetku težko, a verjamem, da Vam bo šlo.
  5. Če boste letos prvič stopili čez vrata srednje šole Vas opozarjam, da se poskušate čimbolj izogniti srednješolski drami in ne biti del nje. Zagotavljam Vam, da jo je na trenutke veliko. :-)
  6. Poleg tega stavka pod številko 5 v številki 6 dodajam, da srednja šola ni tako lahka, kot izgleda, zato Vam bo prišlo prav, če boste imeli že delovne navade iz osnovne šole.
  7. Na splošno bodite prijazni do vseh zaposlenih ali dijakov, čeprav se Vam včasih zdi, da Vam gredo na živce ali pa so malce drugačni od Vas. Zagotavljam, da se boste tako Vi počutili dobro in tudi oseba, s katero se pogovarjate.
  8. V tem šolskem letu dajte vse od sebe in ne pozabite: Ne učimo se zaradi šole ali ocen, ampak za življenje.

          Uspešno novo šolsko leto Vam želim! :-)
          Se pišemo naslednji teden
          Lepo Vas pozdravljam, Tamara Belec. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje