5. 10. - Svetovni dan učiteljev

          Pozdravljeni! Na današnji dan obeležujemo Svetovni dan učiteljev. Vsi jih poznamo. Spremljajo nas vsepovsod. Od osnovne šole pa vse do fakultete. No, čez vso naše šolanje, jih čez nekaj časa začnemo klicati drugače, a vedno opravljajo enako delo. Izobraževanje.

          Čez vso osnovno šolo so učitelj oz. učiteljica, v srednji šoli in fakulteti pa jih kličemo profesor oz. profesorica. Poznam ljudi, (ki jih ne bom omenjala po imenu ali priimku) ki svoje delo učitelja oziroma profesorja opravljajo z dušo in srcem, da nasmejijo svoje učence, dijake ali študente, pa čeprav imajo doma zelo težko življenjsko situacijo.

Zakaj pa sploh praznujemo tako imenovan "Svetovni dan učiteljev"?

Praznujemo ga vsako leto 5. oktobra. Odločitev o tem dnevu je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi zato, ker je bil na ta dan leta 1966 na medvladni konferenci v organizaciji UNESCO in Mednarodne organizacije dela (ILO) sprejet dokument Priporočila o položaju učiteljev, ki je veljaven še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga le-ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi. Opredeljujejo tudi odgovornost vlad, ki naj učiteljem in njihovim organizacijam omogočijo sodelovanje pri odločanju o zanje pomembnih vprašanjih.


          Čeprav se nam ne zdi, učitelji opravljajo zelo pomembno vlogo v življenju. Žal jih nekateri ne cenijo. Videvamo jih vsak dan šolskega leta med tednom in v naših življenjih nosijo velik vpliv, čeprav se po mojem mnenju tega tudi oni ne zavedajo. 

Želim Vam lep preostanek tega dneva, dragi učitelji in profesorji. Povem Vam, da Vas cenim in spoštujem Vaše delo. Vsakega izmed Vas. 

Tamara Belec 






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje