31. 10. - Dan reformacije

          Pozdravljeni! Na današnji praznični dan sem se odločila, da se bom oglasila z novo objavo na tem blogu. Res je - Slovenci smo pred nekaj leti vrinili med svoje običaje, da se na ta dan praznuje Halloween ali po naše noč čarovnic 🧙‍♀️, a žal smo vendarle pozabili, da imamo na ta dan tudi mi poseben praznik. To je dan reformacije.

          Verjamem, da ste se v šoli učili o gospodu Martinu Luthru, ki je leta 1517, torej na začetku šestnajstega stoletja, v nemškem mestu Wittenberg na vrata cerkve pribil 95 tez, ki so pozivale k drugačnemu delovanju katoliške cerkve. Ni dovoljeval, da se bi cerkev postavljala pred državo, spodbujal pa je, da bi moral vsak vernik brati Sveto pismo v svojem maternem jeziku.

Martin Luther

Vir slike: Wikipedia 


          Ta praznik pa ni pomemben samo zaradi Martina Luthra, vendar je tudi pomemben glede razvoja našega maternega jezika. Slovenščine. Leta 1550 je prvo tiskano knjigo na Slovnicaenskem z naslovom Katekizem izdal Primož Trubar. V njej nas je prvič poimenovali z nazivom Slovenci. Njegova naslednja knjiga, ki nosi naslov Abecednik pa je ugledala luč sveta še istega leta. Zato Primoža Trubarja med drugim štejemo tudi med najpomembnejše predstavnike reformacije pri nas.

Primož Trubar

Vir slike: Wikipedija


          Ker se je z izidom teh dveh knjig začel širiti tudi naš knjižni jezik, so kmalu zatem luč sveta ugledale še slovnica Zimske urice Adama Bohoriča {1584) in Otročja biblija Sebastijana Krelja (1566). V sklopu reformacije, če se seveda lahko tako izrazim, pa smo dobili tudi prvi prevod Svetega pisma v slovenski jezik, ki ga leta 1583 prevedel Jurij Dalmatin.

Adam Bohorič

Vir slike: Wikipedija

Jurij Dalmatin

Vir slike: RTVSlo


No, s tem zaključujem to objavo. Upam, da pri branju niste imeli prevelikega občutka, da ste pri pouku slovenščine, a vendar upam, da ste se ob tem kaj naučili ali pa vseeno malce utrdili svoje znanje.

Lep preostanek tega prazničnega dneva Vam želim.
Tamara Belec



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje