21. 2. - Svetovni dan maternega jezika

          Pozdravljeni. Danes je zelo poseben dan, saj praznujemo Svetovni dan maternega jezika. Zavedam se, da sem objavo z istim naslovom napisala že lani, ampak potrudila se bom, da bo letošnja objava še boljša. Pa tudi upam, da ne bo predolga. :-)

          Zadnje čase opažam, da se je moj življenski slog zelo spremenil, saj imam velikokrat opravka z najrazličnejšimi besedili. Pa naj bodo to spisi, ki jih napišem, besedila, ki jih moram pregledati ali pa celo besedila, ki jih sestavljam za najrazličnejše prireditve in dogodke. V to kategorijo spadajo tudi knjige, ki mi velikokrat "priletijo" pod moje roke in jih v svojem prostem času zelo rada preberem.

          No, pri tem moram uporabljati znanje svojega maternega jezika, ki pa tudi včasih ni popolno, saj živim po načelu, da se učimo vse življenje. Moj materni jezik je seveda slovenščina. Žalostno se mi zdi dejstvo, da so v porastu velikokrat knjige, pesmi in literatura na splošno tujih avtorjev, glede našega maternega jezika pa se navadno ne zavedamo, da je zelo lep, ki se čez leta ne bo ohranil, če se s tem ne bomo trudili.

Zgodovina slovenskega jezika

Začetki slovenščine segajo že zelo daleč. Kar v 6. stoletje našega štetja, ko se je počasi začela razvijati iz enega od pravoslavnih narečij, ki so ga govorili Slovani, ki so se v takratnem času naselili najprej s severa potem pa še z juga na naše sedanje ozemlje.

Največje spremembe glede našega maternega jezika kot ga poznamo danes, pa so se začele pojavljati šele v času Brižinskih spomenikov, tj. od leta 907 do leta 1039. To lahko rečemo zato, ker lahko s pomočjo primerjalnega jezikoslovja le v Brižinskih spomenikih opazimo spremembe, ki jih je imela zgodnja verzija današnje slovenščine. Vir: Spletna stran Družina.

...................................................................................................................................................................

          Vem, da sem s tem zvenela kot, da ste pri pouku slovenščine in Vam profesorica ali profesor razlaga o že večkrat slišani snovi o Brižinskih spomenikih, a nastanek našega maternega jezika me je že od nekdaj zanimal, še posebej me pa začne zanimati takrat, ko praznujemo Svetovni dan maternega jezika.

          Na svetu obstaja približno 6000 do 7000 jezikov, ki jih govori 7 milijard ljudi, ki živijo v 189 samostojnih državah. To pomeni, da je vsakemu posamezniku na tem svetu po mojem mnenju pomeembno, da lahko govori svoj jezik in se izraža v svojem maternem jeziku. Moje mnenje je tudi, da bi morali stopiti skupaj in se potruditi, da naš materni jezik - slovenščina ne izumre oz. izgine, saj so se naši predniki na svoj način zelo trudili, da bi se slovenščina (pa čeprav še takrat niso vedeli, da bo to slovenščina) ohranila in razvijala naprej za bodoče generacije. 

Želim Vam lep Svetovni dan maternega jezika.
Tamara Belec


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje