Dogodki današnjega dne

          Pozdravljeni! Sem punca, ki jo je zmeraj zanimalo vsemogoče. Pa še zdaj je tako. Ker sem pred kratkim sodelovala na šolskem tekmovanju iz zgodovine, sem se odločila, da bom danes napisala objavo o dogodkih, ki so se zgodili na današnji dan, tj. prvi februar.

DOGODKI

  • Leta 1896 je bila v Torinu prvič uprizorjena opera La Bohème, ki jo je napisal italijanski operni  skladatelj Giacomo Puccini.
         
Giacomo Puccini
  • Leta 1917 se je začela nemška totalna pomorska vojna.
  • Leta 1918 se je začela vstaja mornarjev v Boki Kotorski
  • V Sovjetski zvezi leta 1930 razlastijo in internirajo (glagolnik od internirati - prisiliti koga k bivanju pod nadzorstvom na določenem mestu, navadno v taborišču; vir: Fran) kulake.
  • Leta 1942 je Vidkun Quisling imenovan za norveškega ministrskega predsednika.
Vidkun Quisling
  • Naš kulturni dan, Prešernov dan je leta 1945 na današnji dan razglašen za slovenski kulturni praznik.
  • Na današnji dan leta 1957 Felix Wankel izumi Wanklov motor.
Felix Wankel
  • Leta 1958 se Egipt in Sirija združita v Združeno arabsko republiko.
  • Slovenija leta 2005 ratificira ( potrdi ) evropsko ustavno pogodbo.

ROJSTVA

Če sklepam po objavi spletne strani 24 ur iz leta 2013, se na vsako minuto rodi 250 otrok, kar pomeni, da če uporabim malce matematike, je to 360. 000 ljudi na dan. S tega lahko sklepamo, da se je na današnji dan v različnih letih v zgodovini rodilo ogromno ljudi. Naštela bom le tri.

  •  Vladimir Dimitrov - Maistora: bolgarski slikar, grafik in učitelj. Priznavajo ga kot najbolj talentiranega bolgarijskega slikarja 20. stoletja, znan pa je po sliki rusko- turške vojne v letih 1877 - 1878.
Vladimir Dimitrov - Maistora

Slika rusko-turške vojne (1877 - 1878)


  • Jevgenij Ivanovič Zamjatin: ruski pisatelj, ki je najbolj poznan po svojem romanu Mi ( Мы )  iz leta 1921.
Jevgenij Ivanovič Zamjatin

  • Zlatko Zahovič:  nekdanji slovenski nogometaš in selektor NK Maribor (19. marca 2018 je bil suspendiran s položaja ).
Zlatko Zahovič

SMRTI

Tako kot tudi v današnjem času, je skozi zgodovino na današnji dan umrlo zelo veliko ljudi. Naštela bom le tri.

  • Karl Gruber: avstrijski diplomat in politik, ki se je rodil 3. maja 1909 v mestu Innsbruck in umrl leta 1995 v istem mestu. Bil je zunanji minister Avstrije med letoma 1945 in 1953.
Karl Gruber
  • Blaž Arnič: slovenski skladatelj, ki se je rodil 31. januarja 1901 v Lučah pri Savinjski dolini in umrl na današnji dan leta 1970 v Ljubljani. O svoji umetnosti ni veliko gvoril, svojo estetiko pa je jedrnato opredelil z naslednjimi besedami, citiram: "Na glasbo gledam kot na enaga najmočnejših izrazov človeških čustev. Glasba je tisti element, ki ki človeka plemeniti. Zato tudi ne more biti abstraktna. Človeku mora dati doživetja, ne sme pa se naslanjati zgolj na razvoj muzikalnih principov. Če bi imeli glasbo za abstrakten pojem bi s tem negirali svoja čustva. Vse bogastvo občutij in človekov značaj se oblikujejo le na domači grudi. Tako nastane tudi lastni izraz, lastni glasbeni jezik, ki si ga je mogoče ustvariti le v stiku z domačo zemljo."
Blaž Arnič

  • Mary Shelley: je bila britanska pisateljica, ki se je rodla 30. avgusta leta 1797 v mestu Somers Town v Londonu in umrla na današnji dan leta 1851 v mestu Chester Square, prav tako v Londonu, v starosti 53 let. Bila je hči znane britanske pisateljice Mary Wollstonecraft in anarhističnega filozofa Williama Godwina. Njen mož Bysshe Shelley je bil priznan romantični pesnik. Oba sta bila vegetarijanca in borca za pravice živali. Mary Shelley je znana po njenem prvem romanu z naslovom Frankenstein, ki je izšel leta 1818.
Mary Shelley

Tako. To je le nekaj dogodkov, ki so se zgodili na današnji dan v zgodovini. Želim vam lep dan še naprej.






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje