4 Najvplivnejše ženske v zgodovini

          Hojla! Danes praznujemo Svetovni dan žena in prvič v mojem življenju ga bom preživela v svoji postelji, saj sem zbolela. Pa nič zato. Upam, da bom kmalu bolje. Glede na to, da danes praznujemo praznik, ki je namenjen vsem ženskam po vsem svetu, sem se odločila, da bom napiala objavo, ki bo posvečena vsem tistim ženskam, ki so pisale zgodovino. Pa začnimo.


  • Ivána Orleánska

Rodila se je 6. 1. 1412 v mestu  Domrémy, Lorena v Franciji Pomembna je bila v zgodovini zato, ker je leta 1429 osvobodila vso osrednjo in vzhodno Francijo iz rok Aangležov.  Splomladi leta 1430 se je vrnila na bojišče z nekaj več zmagami, a se je njeno življenje kar hitro končalo, saj je leta 1431 bila privedena pred cerkveno sodišče zaradi krivoverstva in čarovništva. Tam je bila razglašena za nepoboljšivo grešnico in obsojena na smrt na grmadi.

Umrla je 30. 5. 1432 v mestu Rouen v Franciji, pri komaj dvajsetih letih.




  • Marie Skłodowska-Curie

Rodila se je 7. 11. 1867 v mestu Varšava na Poljskem. V zgodovini je pomembna zato, ker se je še kot mlada študentka podala na takrat neobičajno karierno pot. Bila je fizičarka in pionirka v raziskovanju sevanja. Kot prva ženska je prejela Nobelovo nagrado za svoje dosežke. Ker je sevanje zelo škodljivo zdravju, je 4. 7. 1934 umrla v mestu Sallanches v Franciji.


  • Marilyn Monroe (pravo ime Norma Jeane Mortenson)

Rodila se je 1. 6. 1926 v mestu Los Angeles v Združenih državah Amerike.
 Bila je ameriška igralka, pevka in model. Najbolj je poznana po njenih vlogah v filmih As Young as You Feel (Tako mlad kot se počutiš) in Monkey Business (Opičje podjetje). Umrla je pri komaj šestintridesetih letih , tj. 4. 8. 1962 v mestu Los Angeles zaradi prevelikega odmerka mamil.



  • Tatjana Bobnar

Da ne bom omenjala samo tujih žensk, pa naj omenim še kakšno slovenko. To je Tatjana Bobnar, ki je prva generalna direktorica policije in ima pod svojo komando 8117 zaposlenih po poročanju Dnevnika.


          Kot lahko vidite, je skozi zgodovino bilo veliko žensk, ki so se skozi leta trudile, da bi zmanjšale neenakost in se preizkusile v delih, ki so jih velikokrat pripisovali moškim. To so storile tako, da so enostavno sledile svojim sanjam. Čeprav sem tukaj naštela samo štiri ženske, jih obstaja še veliko več.

Drage ženske, želim vam lep preostanek Svetovnega dneva žena.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje