Naj živi knjiga!

          Danes, 23. 4. obeležujemo Svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Moram priznati, da so me knjige zanimale že od majhnega, saj sem vedno tičala za njimi. Žalostno se mi zdi dejstvo, da zdaj, ko postajam večja in moj življenski ritem postaja vse hitrejši, mi velikokrat zmanjka časa za knjige in berem zelo malo. Eno knjigo na mesec ali pa dva, če nimam ogromno časa, se ta knjiga zavleče lahko kar na tri, štiri mesece. Kar vprašajte tiste, ki so mi kdaj posodili knjigo, da sem jo lahko prebrala in nism rabila ali uspela obiskati bližnje knjižnice.

          V mojih rosnih devetnajstih letih mi je pod roke "priletelo" že ogromno knjig, ki so mi spremenile pogled na življenje, ali pa me vsaj spodbudile k malo bolj poglobljenemu razmišljanju. Čeprav se nikoli nisem ravno zanimala za filozofijo, pa se zelo velikokrat zalotim, da ko moram napisati kakšen sestavek, v katerem je priporočljivo oz. zaželjeno izraziti svoje mnenje glede nekega stališča, začnem kar se da hitro malce (ali pa kar precej) filozofirati. Včasih je to v redu, včasih ne. Odvisno kako gledam.

          Živimo v svetu, ko je branje med mladimi postalo nekako ne kul. Glede tega se ne obremenjujem, saj sem vedno živela in še bom naprej živela po načelu, da zame niso zanimive tiste stvari, ki se drugim zdijo "kul". Všeč mi je, da se lahko s pomočjo knjige vsaj za nekaj minut potopim v dogodivščino knjižnega junaka ali junakinje in pozabim na svetokoli sebe ter odmislim vse stvari, ki jih moram ta dan narediti. V času, ko smo v samoizolaciji, je tega veliko, priznam. Mogoče več, kot običajno.

         Da ne bom preveč zašla iz teme, naj vam predstavim seznam treh knjig, ki sem jih prebrala pred kratkim ali pa že kar nekaj časa nazaj, ki so me spodbudile k razmišljanju.


  1. Jack London, Martin Eden
Knjiga je avtobiografski roman Jacka Londona, v katerem je opisoval tudi svoje dogodivščine. Junaku romana je dal ime Jack London. In kot zanimivost - tako kot junak v romanu je tudi on pri štiridesetih letil storil samomor. Knjiga vam v veliko primerih odpre možnost, da razširite svoja obzorja in se ozrete okoli sebe. Življenje je vredno živeti, ker ne glede na to, kako težko je lahko včasih, je vendarle lepo.

Vir slike: Martin Eden

  1.  Nicholas Sparks, The Last Song (poslednja pesem)
To knjigo morate prebrati. Čeprav je v glavnem namenjena najstnikom, verjamem, da se vas bo dotaknila in vas pustila odprtih ust in s polno mero razmišljanja tudi v odrasli dobi.

Vir slike: The Last Song


  1.  Tetovator iz Auschwitza 
Resnična zgodba mladega fanta, ki je moral v koncentracijskem taborišču tetovirati zapornike, ki so takrat živeli tam. To je zgodba, ki vas bo popolnoma pretresla, vam pustila velik pečat, mogoče povzročila kakšno solzo ter vam predvsem dala misliti, kako so se takrat počutili tisti ljudje. Vredna je branja, po mojem mnenju.


Vir slike: Tetovator iz Auschwitza


Ker je danes vendarle Svetovni dan knjige, vam predlagam, da vzamete v roke kakšno dobro knjigo in se poglobite v dogodivščine knjižnega junaka ali junakinje. Mogoče boste pa odkrili nekaj, kar vam bo zelo dolgo ostalo v spominu.

Želim vam lep večer.
Tamara Belec


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje