5 stvari, ki bi jih morali učiti v šoli

          Hojla! Pred kratkim sem na socialnem omrežju Instagram naletela na video Teje Perjet, (zdaj Jugovic, ker se je pred kratkim poročila) v katerem je v zadnjih dveh minutah posnetka govorila o tem, kaj bi morali otroke učiti v šoli. Ker sem pa trenutno (vsaj za to šolsko leto) končala s šolo, mi dovolite, da povem še svoje mnenje o tem.

5 stvari, ki bi jih morali učiti v šoli

  1. Sočutje

Avtor slike: Clay Banks


Zgornja slika nosi napis "make people feel loved today", kar v prevodu pomeni: "Naredi, da bodo ljudje danes ljubljeni". Beseda sočutje ima veliko pomenov. Lahko smo sočutni do bližnjega, živali, bolnih,... Po definiciji Slovarja slovenskega knjižnega jezika pa beseda sočutje pomeni čustvena prizadetost, žalost ob nesreči, trpljenju koga,... Ker živimo v svetu, ko se v veliki meri brigamo samo zase in tudi ne za druge, mislim, da bi sočutje morali učiti v šoli, saj ga v današnjem svetu velikokrat primanjkuje.

  1. Pripadnost
Avtor slike: Devin Avery


Vem, kaj boste rekli. Tamara, zakaj imaš v tem seznamu besedo pripadnost? Naj vam razložim.  Če slučajno spremljate kaj poročila ali pa na splošno novice sveta, trenutno poteka zelo veliko protestov zaradi rasizma. Zato sem mnenja, da bi se pripadnosti morali učiti v šoli. To pomeni, da bi vse ljudi obravnavali enako. Ne glede na njihov jezik, barvo kože ali od kod prihajajo.

  1. Kuhanje
Avtorica slike: Ella Olsson

To ne more biti bolj jasno, kot je. Kuhanja se ne bi morali učiti samo v osnovni šoli pri gospodinjstvu in v kuharskih šolah, temveč tudi v vseh srednjih šolah. Priznati si moramo, da takoj, ko končamo s srednjo šolo, se nam odprejo vrata realnega življenja in kaj kmalu se bomo morali soočiti s tem, da bomo tudi kdaj sami skuhali svojo hrano. Vendarle ne moremo živeti samo iz hitro pripravljene hrane iz zamrznjenih paketov, ki jih pogrejemo v mikrovalovni pečici. Ni zdrava. V vseh šolah bi se morali učiti vsaj nekaj enostavnih receptov, ki so slastni, hkrati pa tudi zdravi, saj vsebujejo veliko hranljivih snovi.

  1. Šivanje in enostavno krpanje lukenj
Avtor slike: Darling Arias


Vem. Tehnične šole, ki nas učijo, za drugačne vrste poklicev, za to niso najbolj primerne, saj tega ne morejo ravno "vriniti" v urnik pooučevanja. Menim pa, da bi lahko vsaka šola uvedla vsaj prostočasno dejavnost šivanja in enostavnega krpanja lukenj, saj je to spretnost, ki v življenju pride zelo prav. Saj ne vemo - mogoče bomo pa v komu sprožili veselje do tega. Živim po načelu, da poskusiti ni greh. 

  1.  Kako uživati v življenju
Avtor slike: Pineapple Supply Co

To bo mogoče zvenelo malce čudno, vem, ampak vsak človek si zasluži kdaj pa kdaj malo veselja v svojem življenju. S tem, da rečem, da bi morali v šolah učiti, kako uživati v življenju, ne mislim, da bi morali učence in učenke učiti o tem, kako priti v življenju do najbolj dragih stvari, ampak mislim, da bi jih morali učiti o tem, kako najti srečo v majhnih stvareh. Saj veste kaj pravijo: Kdor ni zadovoljen z malim, velikega vreden ni.


---------------------------------------------------------------------------

"Šolanje je učenje o tistem, za kar nisi vedel, da ne veš"
( Daniel J. Boorstin ) 

Glede na to, da to objavo pišem na dan, ko se je letošnje šolsko leto končalo za vse učence in učenke osnovnih šol ter vse dijake in dijakinje srednjih šol, ki niso zaključni letnik, naj vam zaželim lepe, sproščujoče, vroče in mirne poletne počitnice! Za vse tiste, ki pa še z šolskim letom niste končali, pa upam, da ga izpeljete dobro do konca! 

Tamara Belec

P.S. Lepe, tople, sproščujoče in mirne počitnice želim tudi vsem učiteljem, učiteljicam, profesorjem in profesoricam. Zakon ste! 😀





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dejan Marinčič – podjetnik, ki mi je spremenil pogled na življenje

Embracing the Unexpected: My Erasmus+ Journey in Spodnje Vrtiče

Vanessa Bera: Zgodba o pogumu, ljubezni in boju za življenje